ارس

مطالب آزاد و منتخب از اینترنت
معاون وزیر جهاد کشاورزی :
 
نرخ خرید تضمینی گندم ۸۰۰ تومان شد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با تصویب دولت، قیمت تضمینی گندم با افزایش ۸۰ تومان در هر کیلوگرم، به ۸۰۰ تومان افزایش یافت.

خبرگزاری فارس: نرخ خرید تضمینی گندم ۸۰۰ تومان شد 
 

 

ناصر توکلی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اعلام این خبر اظهار داشت: با تصویب دولت قیمت خرید تضمینی گندم از 720 تومان به 800 تومان در هر کیلوگرم افزایش یافت.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: افزایش 80 تومانی نرخ خرید تضمینی گندم، تحت عنوان کرایه حمل و جایزه به کشاورزان پرداخت می‌شود.

توکلی گفت: همچنین نرخ خرید تضمینی گندم دوروم (برای استفاده در صنعت ماکارونی) که پیش از این کیلویی 750تومان خریداری می‌شد، با 80 تومان افزایش در هر کیلو به 830 تومان رسید.

به گفته وی این افزایش نرخ شامل تمام گندم‌‌هایی که تاکنون از سوی کشاورزان به دولت تحویل داده شده است و تا پایان سال برداشت می‌شود، را شامل می‌شود.

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد:‌ تمام گندم‌های خریداری شده توسط دولت نیز با نرخ تضمینی کیلویی 800 تومان محاسبه و مابه‌التفاوت آن  پرداخت خواهد شد.

 


 

 
ساخته شدن اين فيلم را به عموم سينماييان جهان تسليت عرض مي‌نماييم.
باشگاه خبرنگاران- يك رجل سياسي به نام "صدرا پيرزاد"(آتيلا پسياني) با هزار و يك نقشه، جواني به نام "كيانوش" (اميررضا دلاوري) كه جزو اعوان و انصار خودش بوده و اكنون به زندان افتاده را به طور عمدي تبديل به دشمني سرسخت براي خودش مي كند.
"پيرزاد" مي خواهد به مجلس شورا برود و براي رأي آوردن احتياج به مظلوم نمايي دارد و روي همين حساب است كه "كيانوش" را تحريك مي كند تا به او و اطرافيانش صدماتي وارد كند«به اين كار در اصطلاح جنگ رواني مي گويند:خودزني».
"پيرزاد" خودش "كيانوش" را از زندان آزاد مي كند و اين جوان كه تقريبا چيزي براي از دست دادن ندارد...
(گوي گريبان) يعني چه؟ در لغت نامه هاي فارسي به عنوان معناي واژه (دكمه) نوشته شده (گوي گريبان)، در حالي كه گوي گريبان بيشتر به معني كردن احتياج دارد تا خود واژه دكمه! البته نويسنده لغت نامه چاره اي جز اين طريق ندارد اما سازنده يك اثر هنري چطور؟ قضيه فيلم "خودزني" هم دقيقا همين است. اين فيلم خواسته يك حرف ساده كليشه اي كه هر رهگذري مي داند را براي ما معني كند اما حالا لازم است خود اين فيلم را با كلي دردسر معنا كنيم تا برسيم به همان حرف ساده و كليشه اي كه هر رهگذري مي داند. تازه اين حرف را هم با اين دوز بالا نمي توان قبول كرد.
"خودزني" مي خواهد بگويد رجال سياسي همه دروغگو،‌ متقلب، متظاهر، متشرع نما،‌ مظلوم نما، منفعت طلب،‌ عوام فريب و حتي در صورت لزوم مردم كش هستند و هر چيز كه بگويند حتما دروغ است حتي اگر گفتند ماست سفيد است!
اما چقدر از اين تلقي نسبت به سياست حقيقي است و چه ميزان آن پارانويا و توهم توطئه؟ سياست پدر و مادر ندارد اما اگر راستش را بخواهيد خيلي چيزهاي ديگر هم همين طورند حتي همين سينما كه خودمان شيفته گونه و جنون آميز به آن دل بسته ايم و خيلي چيزهاي دوست داشتني ديگر... و تا اين حد بدبين بودن به چيزي را فقط همان پارانويا مي توان ناميد كه حسي بيشتر از حد عوامانه و به دور از قوه تحليلگري است حالا اين حرف بيش از حد عوامانه كه هر رهگذري آن را مي داند و البته خيلي از رهگذرها به اين شوري هم قبولش ندارند، همين حرف بيش از حد عوامانه را در صد لايه پيچ واپيچ تاب مي دهند تا ما كه آن را نمي دانستيم آن را بدانيم!
"خودزني" اداي اكسپرسيونيسم را هم در مي آورد ولي سازنده آن حتي يك ذره- دريغ از يك ذره- اكسپرسيونيسم را بلد نيست. آدم بده فيلم (صدرا پيرزاد) بيشتر به ارباب هاي خبيث در فيلم هاي هندي 20،30 سال پيش شبيه است و وردست هاي او هم آگاهانه يا ناخودآگاه، به شدت شبيه وردست هاي همان اربابان خبيث در سينماي باليوود در آمده اند،‌ فقط تنها فرق قضيه اين است كه روايت خطي اين فيلم را طوري غلط غلوط انجام داده اند كه همان خاصيت قصه گويي عوام پسندانه در سينماي هند را هم از دست بدهند و لابد قرار است اين فيلم توسط غلط غلوط بودن بتواند ژست روشنفكري بگيرد. مدتهاست كه سينما ما (مثل سينماي خيلي از كشورهاي ديگر دنيا) درگير افرادي شده كه مي خواهند آثار كم مايه خود را به توجيهات روشنفكري وصله كنند تا اعتباري كسب شود اما اين يكي(منظورم "خودزني" است) به قدري ابلهانه بود كه حتي صبورترين آدمها را مي توانست عصباني كند و به اعتراض وا دارد.
ابلهانه ترين حرف و عوامانه ترين سخن كه هر رهگذري آن را مي داند و احتمالا قبول هم ندارد (وگرنه رأي نمي داد و اجازه مي داد بالادستي ها هر كه را خواستند بگمارند)، همان ابلهانه ترين حرف قرار است كه ناشي گري در روايت فيلمنامه را توجيه روشنفكرانه اي براي خودش قرار دهد و واقعا عجيب است كه چه چيزي مي خواهد توجيه چه چيزي باشد!
داستان همراه "كيانوش" و از بوده او در زندان شروع مي شود اما براي توضيح كامل وضعيت و فضا-كه هيچ وقت هم كامل نشد- مرتب فلاش بك و فلاش فوروارد زده مي شد طوري كه از اواسط فيلم ديگر سخت بود بفهميم صحنه يا سكانسي كه در حال تماشايش هستيم مربوط به زمان گذشته است يا زمان حال و يا آينده؟
سكانس ها قوام نيافته تمام مي شدند طوري كه انگار دچار سوتي پخش شده ايم و پرشي ايجاد شده، همه چيز به طور مصنوعي و به شدت چيده شده اي به هم مربوط مي شد و چرخش هاي فيلمنامه به قدري زننده بود كه مغز آدم سوت مي كشيد(مثلا آن مشتري ساده و ابله، كتاب هاي قديمي كه ناگهان تبديل به انساني سفاك و وحشتناك مي شود)، در ضمن اصلا معلوم نيست چه معنا دارد زني كه عاشقانه به مردي علاقمند است حاضر باشد براي او به خواستگاري زن ديگري برود؟ يا حتي در همين حد كه يك زن امروزي هوو را بپذيرد هم هيچ كس با منطق فيلم موافق نيست و نمي توان مقابل چشم مخاطب ايراني به اين راحتي ها سر هيولاي خيانت كلاه شرعي گذاشت. اين فراز از داستان به هيچ وجه جنبه استعاري و تمثيلي هم ندارد- مگر اينكه بخواهند با سفسطه برايش جور كنند- و صرفا مي توان چنين چيزي را برآمده از فرهنگ ديگري دانست كه در قلب و ذهن نويسنده و كارگردان فيلم نفوذ كرده و نگاه او را به زن و جهان و سياست و... تحت تأثير قرار داده است.
ساخته شدن اين فيلم را به عموم سينماييان جهان تسليت عرض مي نماييم./ي2
 
مسجد بیت النور یکی از بزرگترین مساجد بوده که در قلب آمریکا واقع شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران مسجد بیت النور در کانادا یکی از بزرگترین مساجد این کشور بوده که توسط پاکستانی های مقیم این کشور ساخته شده است.
احداث این مسجد حدود 15 میلیون دلار هزینه در بر داشته است مسجد بیت النور در شهری به نام کلگری در کانادا واقع شده است و تمامی اهالی این شهر شاهد چهره واقعی اسلام خوهند بود.
مسجد بیت النور چهار هزارو 500متر مساحت دارد و اسما حسنی با خط عربی بر روی یکی از ورودی های آن نمایان است.
سالن بزرگ مسجد گنجایش یک هزار و پانصد نمازگذار را دارد و در مجموع سه هزار نفر می توانند در سالن های مختلف این مسجد نماز به پا دارند.

 
مسجد بیت النور که ساخت آن 14 سال طول کشید از مجهز ترین سیستم های شنیداری- دیداری برخوردار است./ي2
 
 

 

مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه ها با بیان جزئیات افزایش یارانه نقدی هر ایرانی، گفت: این مبلغ در حسابهای مردم زودتر واریز شده است اما غیر قابل برداشت خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، بهروز مرادی با اعلام این خبر افزود: این مبلغ تا زمان اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها قابل برداشت نخواهد بود.

وی گفت: واریز مابه تفاوت مرحله اول و دوم هدفمندسازی یارانه ها که  28 هزار تومان است،  28 اسفند 90 انجام شد که ممکن است این مبلغ ماهیانه یا به صورت دوماهه باشد.

مرادی درباره تاخیر اطلاع رسانی دراین باره، گفت: این مبالغ به حساب تمامی بانکها رفته بود اما به دلیل غیر فعال بودن سامانه ساتنا یعنی سامانه ای که انتقال وجه بین بانکها را انجام می دهد، این اطلاع رسانی را درباره این که هم اکنون این مبالغ به حسابهای بانکها واریز شده بود و در حسابهای مردم واریز شده است، انجام دادیم.

مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه ها تاکید کرد: همانطور که در مرحله اول هدفمندی یارانه ها، پراخت یارانه نقدی را یکماه و نیم زودتر از شروع اجرای قانون در نظر گرفتیم، هم اکنون نیز همین گونه است به این صورت که  این مابه تفاوت مربوط به زمانی است که مرحله دوم آغاز شود؛ یعنی پرداخت این مبلغ مابه تفاوت به معنی شروع مرحله دوم یارانه ها نیست. این مبلغ در حسابهای مردم زودتر واریز شده است اما غیر قابل برداشت خواهد بود.

وی افزود: زمان برداشت و یکماهه یا دوماهه بودن این مبلغ در اطلاع رسانی های بعدی به مردم اعلام خواهد شد.

مرادی تصریح کرد: اگر این مبلغ 28 هزار تومان ماهیانه باشد؛ 73 هزار و 500 تومان سرانه ماهیانه و اگر دو ماهه باشد؛ 14 هزار تومان ماهانه به 45 هزار و 500 تومان اضافه می شود.

وی همچنین از واریز یارانه های فروردین خبر داد و گفت: 15 فروردین،  45هزار و 500 تومان به حسابها واریز می شود و 17 فروردین قابل برداشت است اما 28 هزار تومان اضافه شده غیر قابل برداشت است تا زمان اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها که اجازه برداشت داده شود.

 

 

مشرق:

بررسي تعطيلات رسمي سال جاري نشان مي‌دهد كه اگرچه براساس تقويم تنها 21 روز تعطيل رسمي در سال 91 وجود دارد اما تعطيلات اداري به حدود 130 روز مي‌رسد.

از اول فروردين سال جاري تا بيست و نهم اسفند ماه تنها 21 روز تعطيل رسمي وجود دارد اما محاسبه روزهاي جمعه و تعطيلات اداري روزهاي پنجشنبه و آنچه در روال معمول روزهاي بين دو تعطيلي نامبرده مي‌شود نشان مي‌دهد كه ميزان تعطيلات اداري سال جاري به نسبت كل روزهاي سال بيش از يك سوم روزها را تشكيل مي‌دهد.

بر اساس این گزارش ، 52 روز جمعه و 52 روز پنجشنبه در سال 91 وجود دارد. روزهاي چهاردهم و پانزدهم خرداد ماه كه تعطيل رسمي هستند به ترتيب يكشنبه و دوشنبه‌اند از آنجا كه روز شنبه روز كاري است اما بين تعطيلات جمعه و يكشنبه ودوشنبه قرار گرفته عملا تعطيل خواهد شد.

از سوي ديگر يكشنبه و دوشنبه بيست و نهم و سي‌ام مرداد نيز با همين وضعيت مواجهند.

سه‌شنبه دهم بهمن ماه تعطيل رسمي است. چهارشنبه روز كاري و پنجشنبه و جمعه نيز روز تعطيل محاسبه مي‌شوند بنابراين در روال اداري كشور روز چهارشنبه نيز تعطيل خواهد بود.

همچنين يكشنبه بيست و دوم بهمن ماه تعطيل رسمي است كه روز شنبه قبل از آن بين دو تعطيلي قرار مي‌گيرد. امسال سال كبيسه است و اسفند ماه 30 روزه است.

در حالي كه بيست و نهم اسفند ماه سه شنبه و روز تعطيل رسمي است و چهارشنبه سي‌ام اسفند ماه بين تعطيلي روز اول فروردين ماه و آخرين روز تعطيل سال است. با احتساب اين روزها 130 روز تعطيل در سال 91 وجود دارد كه 35 درصد كل 366 روز اين سال را تشكيل مي‌دهد.

 
روزنامه انگلیسی گاردین فاش کرد.
 
کودک کشی سربازان آمریکایی، جنون یا آموزش؟

 روزنامه انگلیسی گاردین در مقاله‌ای به تحلیل آموزش‌هایی پرداخت که کشتار به دور از تعقل‌ورزی طبیعی را در سربازان آمریکایی تقویت کرده و رسم هم نوع‌کشی را به آنها آموزش می‌دهد.

 

 

به گزارش فارس به نقل از سایت خبری جام نیوز به نقل از خبر سایت تخصصی جنگ نرم، «یک روزنامه انگلیسی با ارائه تحلیل جالبی از آموزش‌های نظامی سربازان آمریکایی، کشتار غیرنظامیان در افغانستان را نه نتیجه جنون شخصی یک سرباز، بلکه ماحصل طبیعی نظامی می‌داند که کشتار هم نوع را عادی جلوه می‌دهد.»

روزنامه انگلیسی گاردین در مقاله‌ای به تحلیل آموزش‌هایی پرداخت که کشتار به دور از تعقل‌ورزی طبیعی را در سربازان آمریکایی تقویت کرده و رسم هم نوع‌کشی را به آنها آموزش می‌دهد.

این گزارش ابتدا با استناد به کتابی به نام «انسان علیه جنگ» نوشته «مارشال» آمار جالبی ارائه می‌دهد و می‌نویسد در خلال جنگ جهانی دوم مشخص شد 75 درصد از نیروهای نظامی قادر نبودند به سمت دشمن شلیک کنند؛ این گزارش می‌افزاید: با آنکه بسیاری از تاریخ‌دانان به خاطر نحوه گردآوری داده‌ها به مارشال ایراد می‌گیرند اما بعید است کسی اندک شبهه‌ای در این مورد داشته باشد که کشتن انسانی دیگر کاری به غایت دشوار است که هر انسانی مایل به انجام آن نیست؛ هم‌حسی‌های معمول در ابناء بشر با سازوکارهایی طبیعی، نوعی بازداری‌های روان‌شناختی در انسان ایجاد می‌کنند که کشتار هم نوع را به تجربه‌ای دشوار تبدیل می‌کند.

گاردین سپس با طرح یک سؤال به استقبال موضوع اصلی می‌رود: «پس چه چیزی باعث می‌شود یک سربازآمریکایی بتواند با آرامش خاطر در نیمه شب شانزده غیرنظامی که نه نفر از آنها کودک بوده‌اند را به قتل برساند؟»

این روزنامه سپس با رویکردی روان‌شناختی به تحلیل این رویداد دهشتناک می‌پردازد:

«یک تبیین [برای این رویداد] این است که ارتش آمریکا برای آماده‌سازی سربازانش برای ارتکاب قتل با تأنی خاطر بیشتر، از شرطی‌سازی روان‌شناختی استفاده می‌کند. ارتش‌های آمریکا و انگلیس هر دو روی کتاب مارشال حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند. سربازی که نمی‌تواند مرتکب قتل شود به حسابداری می‌ماند که شمردن بلد نیست. بنابراین ارتش شروع به تفکر بیشتر در مورد روش‌هایی کرد که می‌توانستند بر بیزاری طبیعی انسان از کشتن غلبه کنند و برای نیل به این هدف به روان‌شناسی شناختی ـ رفتاری روی آورد؛ این راهکار، کارساز واقع شد. وقتی که مارشال در سال 1953 به جنگ کره بازگشت دید که فنون آموزشی‌ای که روان‌شناسان ایجاد کرده بودند، موثر افتاده بودند. اکنون 55 درصد از سربازان از عهده شلیک به سمت دشمن برمی‌آمدند و این رقم تا جنگ ویتنام به مرز 90 درصد رسید.»!

روزنامه گاردین در ادامه این تحلیل می‌نویسد: «از زمانی که انسان‌ها برای اولین بار به میدان‌های کارزار روانه شده‌اند سربازان به جستجوی روش‌هایی برآمده‌اند تا به خودشان کمک کنند از واقعیت کاری که انجام کی‌دهند بگریزند. آنها اکثرا این کار را با ایجاد «جداسازی عاطفی» انجام می‌دهند. دشمن به عنوان موجوداتی حقیرتر از انسان تنزل داده می‌شود و فرهنگ وی به استهزاء گرفته می‌شود؛ از زمان جنگ جهانی دوم دو مقوله روان‌شاختی در طراحی‌های آموزش‌های نظامی گنجانده شده‌اند: «حساسیت‌زدایی و شرطی‌سازی. استفاده از فیلم‌ها و تصاویر خشونت‌بار، کاری می‌کنند که خشونت به امری متداول و عادی تبدیل شود.»

علاوه بر اینها، آموزش‌هایی نیز به صورت آگاهانه با هدف شبیه‌سازی محیط قتل طراحی می‌شوند. دیگر چنین نیست که سربازان به سمت هدف‌های مدور شلیک نمی‌کنند؛ آنها اکنون به سمت آدمک‌هایی شلیک می‌کنند که به گونه‌ای ساخته شده‌اند که تا حد امکان شبیه آدمهای واقعی به نظر برسند. در کل فرایند آموزش، فرایند قتل دائماً آشناتر می‌شود و عمل قتل مرتبا تکرار و بازتکرار می‌شود. فرایند تبدیل شدن به یک سرباز مدرن با یک جریان اصلاح رفتار قدرتمند آغاز می‌شود.

روزنامه گاردین در پایان، تجربه قتل 16 غیرنظامی در افغانستان به دست یک سرباز را اقدامی سربرآورده از سامانه‌ای می‌داند که دقیقاً به همین منظور طراحی شده است؛ نمی‌توان سامانه‌ای مستقر کرد که قتل انسان به دست انسان‌ را آسان می‌کند و سپس سربازی را به خاطر انجام همان کار سرزنش کرد.

 

 
 
 
به همراه پاره‌ای از اشعار و تصاویری از نوروز
 
نگاهی به آداب و رسوم نوروز در منطقه "استرافشن" تاجیکستان

خبرگزاری فارس: در استرافشن که ناحیه‌ای در شمال تاجیکستان است، مردم به امید زندگی توأم با صلح و ثبات، آداب و رسوم نوروزی را برگزار می‌کنند و بر این باورند خوش رفتاری با دیگران بر برکت روزی آنان می‌افزاید.

خبرگزاری فارس: نگاهی به آداب و رسوم نوروز در منطقه "استرافشن" تاجیکستان

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در استرافشن، هر ناحیه‌ای در تاجیکستان، نوروز را با آداب و رسوم ویژه‌ای جشن می‌گیرد و خبرگزاری فارس نیز در این راستا قصد دارد در ایام سال نو با معرفی برخی شهرهای مهم این کشور آداب و رسوم رایج در برگزاری نوروز را به مخاطبین خود بشناساند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در استرافشن منطقه ای در شمال تاجیکستان، مردم با شور و هیجان فرارسیدن سال نو را جشن می‌گیرند و برای داشتن سالی با برکت تلاش می‌کنند.

در شهر استرافشن، در بلندی‌های "تلوموگ"، هر صبح نوروز، صدای کرنی ( نوعی اسباب موسیقی) مردم را به "عیدگاه" دعوت می‌کند.

در عیدگاه، بنا به رسم معمول، هنرمندان و پهلوانان کشتی‌گیر به هنرنمایی می‌پردازند. زنها نیز در گوشه و کنار، " سومانک" (سمنو) و خوراکی‌های مختلف را برای دوستان و خویشان تهیه می‌کنند. همچنین دختران با سرودهای نوروزی، خاطر همگان را شاد می‌گردانند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در استرافشن، در سال‌های قدیم، نوروز را 13 روز جشن می‌گرفتند و به تدریج این جشن به 3 روز، کاهش یافت.

مردم شمال تاجیکستان، در جشن نوروز، با توجه به سنت‌های مردمی، در عیدگاه همه عروس‌ها را دعوت می‌کنند و آنها به حاضرین تعظیم می‌کنند که گفته می‌شود این عادت در سال‌های اخیر معمول شده است و رمز آغاز زندگی جدید را تجسم می‌کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

همچنین  در این شهر، بنابر سنت مشترک در تمامی کشورهای نوروزی، خانه‌ها را پیش از نوروز، تمیز می‌کنند و همه اشیاء کهنه و شکسته را از خانه بیرون می‌اندازند. اتاق‌ها را با هدف دفع رنج‌ها و بلاها، اسپند دود می‌کنند و به نیت آرامی و آسودگی در منازل، عطر می‌پاشند، به امید این که زندگی آنها در صلح و ثبات و پرطراوت باشد.

غذاها و بازی‌های نوروزی در استرافشن

در قسمت شمال کشور تاجیکستان، در نوروز، بنا به رسم معمول، "آش پلو" می‌پزند.

در زمان‌های قدیم، آش نوروزی با اصول مخصوص، تهیه می‌شد، که نام "آش صافی" داشت. طرز تهیه این نوع غذا کمی پیچیده‌تر بود. یعنی برنج و مواد مورد نیاز آش (روغن، سبزی، پیاز، گوشت و غیره) به طور جداگانه پخته، بعد به طرز مخصوص در هم مخلوط می‌شدند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اما امروز هم در خانه‌های مردم شمال در هر عید، آش پلو پخته می‌شود و با هدف فراوانی و افزایش برکت در سال نو، آش پخته را بین خانه‌های همسایه و دوستان تقسیم می‌کردند.

"کبک جنگ"، یکی از بازی‌های معمول جشن نوروز است و کبک‌بازان ماهر یعنی آن‌هایی که در کار پرورش این پرنده زیبا هستند با مسابقاتی که نام عیدانه برخود دارد، آمادگی نبرد کبک‌ها را فراهم می‌کنند و تلاش می‌کنند تا پیروز شوند.

نوروز را اصلا بدون "کشتی" نمی‌توان تصور کرد. هر نوروز ورزشکاران یا جوانان آماده برای نبرد می‌شوند. اما کشتی نوروز با سایر کشتی‌ها معمولا فرق دارد.

پهلوانان با نوای موسیقی در برابر هم زورآزمایی و حرکت‌های موزون ورزشی انجام می‌دهند.

از قدیم‌الایام مردم ثروتمند در موسم نوروز، معرکه " زکشی" را سازمان می‌دادند. این رسم غالبا در دهات و روستاها معمول است و با شرکت جوانان و اسب‌های نیرومند صورت می‌گیرد.

اما نوروزان برخی از روستاهای کشور در جشن نوروز، بزکشی را نه با اسب، بلکه با الاغ‌های چالاک خود انجام می‌دهند.

بچه‌های روستا، جایی جمع می‌شوند و به جای بز با پوست جانور یا تکه‌ای پارچه، بزکشی می‌کنند.

گل گردانی

در برخی از مناطق تاجیکستان، "نوروزان نوروز" را با دایر کردن مراسم "گل گردانی" آغاز می‌کنند.

بدین طریق که یک گروه از نوجوانان با چیدن اولین گل‌های بهاری "بایپیچک و سیاه‌گوش" خبر روییدن آنها را به هم‌دهاتی‌هایشان می‌رسانند و از سوی آنها با شیرینی و انواع خوردنی‌ها، قدردانی می‌شوند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دختران همزمان با جشن نوروز به تهیه لباس‌های سنتی و طعام‌های بهاری می‌پردازند.

یک گروه به تماشای کوهسار و گروه ثروتمندتر به تماشای بزم‌های عیدانه پایتخت می‌آیند.

همچنین دختران این سرودهای نوروزی را می‌خوانند؛

بخندد لاله بر صحرا به سان چهره لیلا

بگرید ابر بر گردون به سان دیده مجنون   

******* 

باز نوروز آمد، دل شود جوان

کهن شهر رو، کهن منزل شود جوان

مهر شود بیدار در هفت آسمان

آفتابا ای فروغ صد جهان

تا به نوروز دگر ما را رسان

*******

نوروز  رسد و  شاد خرم گشتیم

از رفتن دی جمل بی‌غم گشتیم

دیدیم  و شنیدیم  صد محنت و غم

آخر به گل بهار همدم گشتیم.

*******

پگاه صالحان بر خیز از خواب

گشا آیینه را بر روی نوروز

معطر کن هوای خانه ات را

صفا ده سینه را از بوی نوروز

 
به همراه تصاویری زیبا از نوروز در ترکمنستان
 
نگاهی به آداب و رسوم مردم ترکمنستان در ایام نوروز
 
 نوروز در ترکمنستان آداب و تشریفات خاصی دارد بگونه‌ای که برپایی جشن‌ها و برگزاری کنسرت رسمی در تالار اصلی شهر عشق‌آباد و برگزاری مراسم‌هایی با تاکید بر سنت‌ها در تمام استان‌ها و شهرها و حتی روستاها نمونه‌ای از این مراسم است.
 
خبرگزاری فارس: نگاهی به آداب و رسوم مردم ترکمنستان در ایام نوروز-1

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در عشق‌آباد، روزگاری مردم ترکمنستان سالشان با بهار طبیعت آغاز می‌شد و دلشان با تازگی و طراوت طبیعت تازگی می‌یافت.

آنان در آن ایام فرصت می‌یافتند که چند روزی دست از کار بکشند و به مبارکی پایان یافتن دوران سرما و خشکی و رسیدن هوای روح بخش بهاری به جشن و شادمانی بپردازند اما مدتی بود که مردم ترکمنستان تحت تسلط حکومت شوروی از آداب و رسوم خود دور نگه داشته شده بودند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اگر چه این سیاست نتوانسته بود خاطرات نوروزی را از صحنه زندگی مردم بزداید بلکه همچنان مردم ساکن در این دیار ، نوروز را گرامی ی‌داشتند و مراسم آن را بر پا می‌کردند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

این در حالی است که نوروز از سال 1382 ه.ش نوروز در ترکمنستان رنگ دیگری یافته است، چرا که رئیس جمهور سابق این کشور(صفر مراد نیاز اف) که به آداب و سنن مردم سخت پایبند بود  و به احیای آن‌ها به طور جدی اعتقاد داشت ، فرمان شایسته‌ای را صادره کرده است و تعطیلات عید نوروز را به 3 روز افزایش داد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نوروز در ترکمنستان آداب و تشریفات خاصی دارد که برگزاری جشن‌ها و کنسرت رسمی در تالار اصلی شهر عشق آباد و برگزاری جشن های رسمی در تمام استان‌ها و شهرها و حتی روستاها یکی از آن‌هاست و علاوه بر جشن‌هایی که در دانشگاه‌ها، مدارس و حتی مهد کودک‌ها برگزار می‌شود، حضور مردم در پارک استقلال ترکمنستان بسیار چشمگیر است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدن دختران، پسران، کودکان، نوجوانان، پیران و میانسالان با لباس‌های نو و رنگارنگ در این پارک زیبایی مسحور کننده‌ای به این اجتماعات می‌بخشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

گروه‌های مردم و دانش‌آموزان به صورت گروه‌های شادی‌بخش و هنرآفرین در پارک حاضر می‌شوند و بعضی از آنان لباس‌هایی در بردارند که روزگار گذشته و چگونگی مراسم نوروز را در آن ایام  به یاد می‌آورد از جمله پیران سرخ‌پوشی که نوید‌بخش فرا رسیدن نوروزند و هنرمندانی که با لباس‌های زرین خود نمایشگر مجالس امرا و حکام در مراسم نوروزی و سلام عید هستند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جوانانی که به مناسبت نوروز به شادی می‌پردازند، خادمانی که طبق‌هایی شیرنی و شکلات و انواع میوه‌ها و هدایای نوروزی را در دست دارند این‌ها  همه گروه‌های نمایشی و هنری تمرین کرده‌ای هستند که یاد مراسم نوروز را در گذشته زنده می‌کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ازدحام این گروه‌ها و دسته‌ها به حدی است که گاهی هر گروه باید مدتی منتظر بماند تا نوبت هنرنمایی او برسد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در ایام نوروز شهر "عشق‌آباد" از تردد انسان‌هایی که لباس‌های رنگارنگ سنتی پوشیده‌اند و در خیابان‌ها مشغول قدم زدن و جولان دادن هستند، رنگارنگ و زیبا می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آلاچیق‌هایی که در کنار خیابان‌ها و پارک‌ها بر پا شده است و از مردم با شیرینی و شربت پذیرایی می‌کنند از مظاهر دیگری است که در گوشه و کنار شهر به چشم می‌خورد و مردم ترکمنستان آن را فراموش نکرده‌اند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"نوروز کجه" ، "نوروز یارمه" ، "بش بارماق" ، "باورسک" ، "چوربا" (شوربا) و آش با گوشت و شیر از غذاهای دیگری است که مردم در این روز به پختن و خوردن  آن مشغول می‌شوند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تاب‌بازی، اسب‌دوانی، کشتی، شطرنج و مهره‌بازی و همچنین برگزاری مسابقه خروس جنگی، شاخ زنی میش‌ها از جمله بازی‌ها و ورزش‌هایی است که این روز مردم را به خود مشغول می‌دارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

یکی از بازی‌هایی که در نوروز ترکمنستان دختران را به خود مشغول می‌کند، بازی منجق آتدی است که نه فقط یک بازی که یک نوع فالگیری محسوب می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

روش این سرگرمی بدین گونه است که دختران دور هم جمع می‌شوند و یکی از ایشان کاسه‌ای را در دست می‌گیرد و آن را نزد دخترها می‌برد سپس هر دختر در دل نیتی می‌کند و یک منجوق را که نشانه‌ای دارد مشخص می‌کند که منجوق متعلق به اوست و در کاسه می‌اندازد آنگاه یکی از دختران یا زنان به ترتیب یک بیت از شعر بلند منجوق آتدی را می‌خواند و سپس فردی که کاسه را در دست دارد، بدون آنکه نگاه کند یکی از منجوق‌ها را از کاسه بیرون می‌آورد آن منجق متعلق به هر کسی که باشد، بیتی که در آن نوبت خوانده شده مربوط به اوست یعنی وی مطابق بیت خوانده شده خواسته و نیت خودش را تفسیر می‌کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

برخی از بندهای شعر منجوق آتدی به شرح زیر است:

نروز گلدی، یازگلدی   قارقاگلدی، غاز گلدی

اوتوران آدملارا    بیلبیلدن آواز گلدی

نوروز آمد، بهار آمد   زاغ آمد و غاز آمد

به مردم نشسته    ز بلب آواز آمد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مردم منطقه "قری قلا" ، ( یکی از بخش‌های شهر "قزل آروات سابق" یا (سردار امروزی) اعتقادات خاصی درباره زیارتگاه‌های آن منطقه به نام "بولاماکلی اولیا" و  "قیر بی بی جان" ، دارند، که تقدس این زیارتگاه‌ها را به نوروز مرتبط می‌سازند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

اینان معتقدند در گذشته‌های دور دختری با نام بی بی جان در این محل زندگی میکرده که یکی از حاکمان عاشق وی بوده در روز نوروز در این محل در حال تهیه سمنو بوده است که حاکم مذکور قصد می‌کند به زور به او دست یابد سپس بی‌بی‌جان به درگاه خداوند دست نیاز بلند می‌کند و گریه‌کنان از او می‌خواهد که وی را از دست حاکم نجات دهد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در آن هنگام در وسط زمینی که بین بی‌بی‌جان و حاکم قرار داشت شکاف عمیقی ایجاد می‌شود و دیگ سمنو نیز وارونه می‌شود و می‌ریزد خود او نیز احتمالا در همانجا مدفون می‌شود به همین دلیل این مکان را مقدس می‌شمارند و در ایام نوروز بدانجا می‌شتابند و با قربانی کردن گوسفند و پختن غذا صدقه می‌دهند و از درگاه خداوند طلب باران و فراوانی نعمت می‌کنند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سروده‌های نوروزی:

از جمله ترانه‌های نوروزی ترانه سنتی "شادیوانه" است که گروه‌هایی از جوانان در این ایام دور هم جمع می‌شوند و اشعار آن را به طور دسته جمعی می‌خوانند و بدین طریق اعلام می‌کنند نوروز فرا رسیده است، ترجمه فارسی برخی ابیات این سرود به شرح ذیل است:

"مختوم قلی" می‌گوید: ( ترجمه فارسی)

نوروز که فرا می‌رسد ، جهان رنگین می‌شود

ابرها می‌غرند و کوهساران در مه غرق می‌شوند

بی‌جان‌ها می‌گریند و زندگی پدیدار می‌شود

زمین جامه سبزه به تن می‌پوشد و آب‌های روان جاری می‌شون

زمین گنجینه‌های پنهان خود را آشکار می‌کند

و زبان گنجشک‌ها در منقارش به آواز در می‌آید

بلبلی ندا می‌دهد، تمام جهان آباد است

غرور حاکم مشو که جهان خراب می‌شود

عاشقان خدا همواره زنده‌اند

آنکه عاشق نباشد در عذاب قیامت گرفتار می‌شود

تا بهارست سبزه زار و فراوانی هست

و تا خشم هست قیامت هست، دنیا جایگاه تلاش است

"شیدایی" شاعر دیگر ترکمن می‌گوید: ( ترجمه فارسی):

نوروز فرا رسید و جهان گلستان شد

گل‌ها شکفتند و عندلیبان نغمه سر دادند

سرخوش و شاد باش که هنگام شادی است

روز سیر و گشت و در سبزه زاران است

لاله‌ها شکفتند، صحرا و باغ و بستان شد

نوروز با کرشمه آمد و طبیعت و گلزار شد

رنگ سفید و قرمز و الوان طبیعت را فرا گرفت

از رحمت خداوندی طبیعت سبزه و لاله زار شد

ترجمه فارسی چند بیت از "ملانف" شاعر مشهور ترکمن پایان بخش این نوشته خواهد بود:

شاه و پری و یه سیر و سیاحت رفتند، چمن ریحان است امروز

طوطی‌ها نغمه آواز سر دادند و بلبلان زبان در آوردند امروز

تفاوتی نیست بین شاه و گدا برای همه یکسان است امروز

برده‌ها را بند گشودند، همه جا در امان است امروز

 
نگاهی به بازی‌های سنتی مردم افغانستان در عید نوروز + عکس

خبرگزاری فارس: بازی‌ها و سرگرمی‌های نوروز یکی از مهمترین ویژگی‌های روزهای اول سال در افغانستان است که بز کشی، کشتی، بادبادک‌ بازی و تخم مرغ جنگی از مهمترین آنها به شمار می‌روند.

خبرگزاری فارس: نگاهی به بازی‌های سنتی مردم افغانستان در عید نوروز + عکس

 

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، نوروز بزرگترین جشن مردمی در افغانستان به شمار می‌رود و مردم این کشور هر سال با رسوم و سنت‌های ویژه و با شکوهی از آن تجلیل می‌کنند.

انجام بازی‌ها و سرگرمی‌های ویژه و باستانی در روزهای نوروز که بیشتر از سوی جوانان انجام می‌شود، به جذابیت این جشن باستانی می‌افزاید.

بز کشی، کشتی، بادبادک‌ بازی، تخم مرغ جنگی و چرخ و فلک سواری از جمله بازی‌ها و سرگرمی‌هایی هستند که در میان افغان‌ها از محبوبیت زیادی برخوردار است و در جریان جشن نوروز با شکوه تمام بر پا می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بز کشی

بزکشی از بازی‌های قدیمی و پر طرفدار مردم افغانستان به شمار می‌رود.

با وجود آن که بز کشی از بازی‌های محلی ولایت‌های شمالی افغانستان به شمار می‌رود، اما به دلیل جذابیت آن، این بازی در تمام نقاط افغانستان علاقمندان فراوانی دارد و در زما‌ن‌های مختلف به ویژه ایام نوروز مسابقات بز کشی در تمام ولایت‌های افغانستان برگزار می‌شود.

"حاجی عبدالرشید" رئیس "فدراسیون بزکشی" کمیته المپیک افغانستان در این رابطه به خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، اظهار داشت: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده در نوروز امسال، مسابقات بز کشی زیادی در سراسر افغانستان برگزار خواهد شد.

وی گفت: از جمله این مسابقات می‌توان به 2 مسابقه بزرگ که قرار است در روز دوم و سوم نوروز در شهر مزار شریف برگزار شود، اشاره کرد.

عبدالرشید خاطرنشان کرد: همچنین مسابقاتی برای ولایت‌های دیگر چون "کابل"، "بدخشان"، "تخار"، "قندوز"، "بامیان"، "پروان"، "پنجشیر"، "کاپیسا"، "غور"، "بادغیس"، "سرپل" و "فاریاب" در نظر گرفته‌ایم.

در بازی بزکشی، اسب سوارانی که به "چاب‌اندازان" معروف هستند، تلاش می‌کنند تا بزی را که قبلاً سرش را بریده‌اند در نقطه‌ای به نام "دایره حلال" بیندازند.

در بزکشی مانند فوتبال 2 گروه با یکدیگر رقابت می‌کنند و در هر گروه 12 چاب‌انداز بازی می‌کنند.

این بازی در یک میدان هموار و بزرگ انجام می‌شود و هر چاب‌انداز برای برداشتن بز از زمین و بیرون رفتن از میان چاب اندازان گروه رقیب، باید مهارت بالایی داشته باشد تا بتواند بز را به دایره حلال برساند.

رئیس فدراسیون بزکشی افغانستان تصریح کرد: چاب‌اندازان از ماه‌ها قبل برای حضور در مسابقات نوروزی در حال تمرین کردن هستند و برای کسب آمادگی‌های لازم مسابقات دوستانه برگزار می‌کنند.

هر ساله برگزاری مسابقات بز کشی در جشن نوروز با استقبال بی‌نظیر مردم افغانستان روبرو می‌شود.

عبدالرشید در این باره می‌گوید: در مسابقاتی که همه ساله در مزار شریف برگزار می‌شود، شمار تماشاگران به 20 تا 50 هزار نفر می‌رسد و در ولایت‌های دیگر نیز این آمار به یک هزار تا 10 هزار تماشاگر مشتاق می‌رسد.

وی خاطرنشان کرد: در مسابقات بزکشی جوایزی مانند خودرو و پول نقد تا مبلغ یک هزار دلار از سوی فدراسیون بزکشی با حمایت بازرگانان که برای تماشای مسابقه می‌آیند به چاب‌اندازانی که موفق به رساندن بز به دایره حلال شوند، اهدا می‌شود.

کشتی سنتی در افغانستان
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کشتی پهلوانی

کشتی در ایام جشن نوروز، سرگرمی بسیاری از افغان‌ها به ویژه جوانان این کشور به حساب می‌آید.

کشتی از جمله ورزش‌های باستانی و پرطرفدار در میان مردم افغانستان است که در روزهای نوروز بیشتر در مناطق بیرون شهر با شرکت کشتی‌گیران و در حضور تماشاگران مشتاق برگزار می‌شود.

کشتی‌گیران محلی در مکان‌هایی که پوششی از سبزه و یا خاک نرم دارد، گردهم می‌آیند و با حضور یک داور، مسابقه میان 2 کشتی‌گیر برگزار می‌شود.

بر اساس آداب و رسوم گذشته افغان‌ها پهلوانان قبل از شروع مسابقه، ابتدا سال نو را به یکدیگر تبریک می‌گویند و سپس همدیگر را به آغوش می‌گیرند و بعد مسابقه میان آنان آغاز می‌شود.

تماشاگرانی که در صحنه حضور دارند، نیز به 2 دسته تقسیم شده و هر کدام با صدای بلند پهلوان مورد نظر خود را تشویق می‌کنند.

کشتی از جمله ورزش‌های باستانی افغانستان است که در سال‌های اخیر بیشتر در مناطق بیرون از شهر کابل و ولایت‌های شمالی و ولایت‌های مرکزی افغانستان در جریان جشن نوروز برگزار می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بادبادک بازی(گدی‌پران)

بادبادک ‌بازی از جمله بازهای مورد علاقه مردم افغانستان به ویژه جوانان شهر کابل است و روزهایی که باد به آرامی می‌وزد، آسمان کابل پر از بادبادک‌های رنگارنگ می‌شود.

جوانان شهر کابل در روزهای نوروز با حضور بر فراز تپه‌ها برای بلند کردن بادبادک‌های خود تلاش می‌کنند، این بازی به عنوان یکی از سرگرمی‌های اصلی مردم افغانستان در جشن نوروز به شمار می‌رود.

بادبادک بازی بیشتر در فصل بهار و روزهای که باد بیشتر می‌وزد، رونق می‌گیرد و در روزهای غیر از جشن نوروز هم جوانان بادبادک‌های دست ساز خود را از بالای خانه‌هایشان بلند می‌کنند.

بادبادک‌ها در اندازه‌های مختلف و قیمت‌های گوناگون در مغازه‌های کابل به فروش می‌رسد، اما در گوشه‌ای از این شهر بازار مخصوص ساخت و فروش بادبادک وجود دارد.

این بازار که در منطقه "شور بازار" کابل قرار دارد، حدود 200 مغازه که بادبادک و نخ‌های دست‌ساز را به فروش می‌رسانند، در خود جای داده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 تخم مرغ جنگی، بازی دوست داشتنی افغان‌ها

تخم مرغ جنگی از بازی‌های ویژه نوروزی در افغانستان است که بیشتر در محلات تفریحی و پارک‌ها که مردم برای تفریح به آنجا می‌روند، برگزار می‌شود.

در این بازی 2 نفر که هر کدام تخم مرغ‌های جوشیده و سفت در دست دارند، تخم‌ مرغ‌های خود را به یکدیگر می‌زنند و تخم مرغی که زودتر شکست صاحب آن بازنده است و تخم مرغ شکسته شده به صاحب تخم مرغ برنده تعلق می‌گیرد.

تخم مرغ جنگی، تنها بازی محبوب جوانان افغان نیست، بلکه در میان بزرگسالان هم از محبوبیت ویژه‌ای برخوردار است.

کودکان نیز این بازی را بسیار دوست دارند و می‌توان، گفت که بسیاری از خانواده‌های افغان این بازی را با اعضای خانواده خود انجام می‌دهند.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

چرخ‌و فلک سواری

چرخ‌وفلک سواری یکی دیگر از سرگرمی‌های نوروزی مردم افغانستان است که بیشتر نزد کودکان و نوجوانان محبوبیت دارد.

بسیاری از چرخ‌وفلک‌هایی که چرخیدن با آنها آرزوی بسیاری از کودکان در افغانستان است مدرن نیستند.

بازی‌های دیگری چون "نیزه بازی"، "خروس جنگی"، "کبک جنگی" و "گردو بازی" از دیگر سرگرمی‌های مردم افغانستان در جشن نوروز هستند.

در شرایطی که مردم افغانستان از جنگ و نا امنی رنج می‌برند، با این حال در تلاش هستند تا از هر وسیله و فرصتی برای تفریح و شادمانی استفاده کنند.

مردم افغانستان نوروز را به عنوان بزرگترین جشن مردمی و باستانی خود می‌دانند و بدون در نظر گرفتن مشکلات زندگی تلاش می‌کنند از این فرصت برای سپری کردن روزهای خوش بهترین استفاده کنند.

با وجود آن که در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان، تجلیل از سال نو ممنوع شده بود اما مردم این کشور در خانه‌های خود از این روز تجلیل می‌کردند.

عید سعید قربان در افغانستان

عید سعید قربان در افغانستان

عید در افغانستان

عید در افغانستان

 
 

خبرگزاری فارس: در این مطلب شما هفت نوع هفت سین متفاوت را می بینید.

خبرگزاری فارس: هفت نوع هفت سین متفاوت

 

هفت سین آیه های قرآن :

1- سَلَمٌ عَلَیْکُم بِمَا صَبَرْتُم فَنِعْمَ عُقْبَی الدَّارِ ( سوره رعد آیه 24 )

2- سَلَمٌ قَوْلاً مِّن رَّبٍّ رَّحِیمٍ ( سوره یس آیه 58 )

3- سَلَمٌ عَلَی إِبْرَهِیمَ ( سوره صافات آیه 109 )

4- سَلَمٌ عَلَی مُوسَی وَ هَرُونَ ( سوره صافات آیه 120 )

5- سَلَمٌ عَلَی إِلْ یَاسِینَ ( سوره صافات آیه 130 )

6- سَلَمٌ عَلَی الْمُرْسَلِینَ ( سوره صافات آیه 181 )

7- سَلَمٌ هِیَ حَتَّی مَطْلَعِ الْفَجْرِ ( سوره قدر آیه 5 )

هفت سین باستانی : سیب سرخ ، سنجد ، سماق ، سرکه ، سمنو ، سبزه ، سیر

هفت سین رزمندگان در زمان جنگ : سرنیزه، سیم خاردار، سنگر، سیم چین، سنبه، سجاده، سینه خشاب

هفت سین روستایی : سبزه ، سنبلاتیو ، سه پایه ، سبد ، سیل بند ، سبو ، سبوس

هفت سین رایانه ای : سرور ، سی پی یو ، سیستم ، سوکت ، سی دی رام ، سی دی رایتر ، سیم

هفت سین بدن : سر ، سیاهرگ ، سرخرگ ، سر انگشت ، سنگ کلیه ، سینه ، ساق

هفت سین حافظ :

1- سالها دل طلب جام جم از ما میکرد

آنچه خود داشت زبیگانه تمنا می کرد

2- سحرم دولت بیدار به بالین آمد

گفت برخیز که آن خسرو شیرین آمد

3- سرو چمان من چرا میل چمن نمی کند

همدم گل نمی شود یاد سمن نمی کند

4- سلامی چو بوی خوش آشنایی

بر آن مردم دیده روشنایی

5- ساقی حدیث سرو و گل و لاله میرود

این بحث با ثلاثه غساله میرود

6- ساقی بیا که یار ز رخ پرده برگرفت

کار چراغ خلوتیان باز درگرفت

7- سالها پیروی مذهب رندان کردم

تا به فتوای خرد حرص به زندان کردم

 
پژوهشگران آمریکایی هشدار دادند:
 
مصرف گوشت قرمز مرگ زودهنگام را به همراه دارد.

 پژوهشگران آمریکایی در تازه ترین تحقیقات خود هشدار دادند که مصرف گوشت قرمز از هر نوع و با هر کیفیتی خطر مرگ زودهنگام را به طرز چشمگیری افزایش می دهد.

خبرگزاری فارس: مصرف گوشت قرمز مرگ زودهنگام را به همراه دارد

 

به گزارش فارس به نقل از روزنامه نیویورک تایمز آمریکا، تحقیقات پژوهشگران آمریکایی نشان داد:

مصرف 85 گرم گوشت قرمز در برنامه غذایی روزانه خطر مرگ زودهنگام افراد را در جریان این تحقیقات 13 درصد افزایش داد.

براساس نتایج این تحقیقات، خطر مرگ زودهنگام در صورت مصرف روزانه فرآوردهای گوشتی نظیر سوسیس 20 درصد افزایش می یابد.

آن بان از استادان دانشگاه بهداشت عمومی هاروارد در شهر بوستن آمریکا و پژوهشگر اصلی این تحقیقات گفت: هرگونه گوشت قرمزی خطر را افزایش می دهد.

این تحقیقات از نزدیک به 110 هزار فرد بالغ در طول 20 سال انجام شد و در جریان آن عادت های غذایی و وضعیت سلامتی آنها مورد بررسی قرار گرفت.

پژوهشگران از هزاران شرکت کننده در تحقیقات خواستند که فرم های مربوط به رژیم غذایی خود را پر کنند و سپس از طریق بررسی اطلاعات این فرم ها دریافتند که جایگزین کردن غذاهای دیگر به جای گوشت قرمز خطر مرگ را کاهش می دهد.

پژوهشگران دریافتند که خوردن فندق در طول دوره تحقیقات به جای گوشت گاو توانست خطر مرگ زودهنگام را به میزان 19 درصد کاهش دهد.

آنها گفتند که انتخاب طیور یا غلات سبوس دار به جای گوشت قرمز می تواند خطر بروز مرگ زودهنگام را به میزان 14 درصد کاهش دهد.

همچنین انتخاب مواد لبنی کم چرب خطر را به میزان 10 درصد و ماهی را به میزان هفت درصد کاهش می دهد.

 
 

آجیل عید چطور درست می شود؟

 مجله مهر:

 حدس زدن سرگذشتی که آجیل داشته تا از مزرعه به ظرف های پذیرایی نوروزی برسد، کار سختی نیست. اما در این بین چند پای ثابت ظرف آجیل هستند که مرموزتر از بقیه به نظر می رسند! مثلا این که نخودچی چطور درست می شود که شبیه نخود است اما به سفتی آن نیست؟ یا تخمه ژاپنی چطور این همه راه از ژاپن آمده و در ظرف های آجیل ما جا خوش کرده است؟

آجیل عید چطور درست می شود؟
مجله مهر: حدس زدن سرگذشتی که آجیل داشته تا از مزرعه به ظرف های پذیرایی نوروزی برسد، کار سختی نیست. اما در این بین چند پای ثابت ظرف آجیل هستند که مرموزتر از بقیه به نظر می رسند! مثلا این که نخودچی چطور درست می شود که شبیه نخود است اما به سفتی آن نیست؟ یا تخمه ژاپنی چطور این همه راه از ژاپن آمده و در ظرف های آجیل ما جا خوش کرده است؟

 

نخودچی

نخودچی اگرچه به اندازه پسته و بادام و تخمه محبوب نیست، اما بیشتر از تمام این مغزهای آجیلی، از اصل خود دور مانده است! برای تهیه نخودچی های ترد و خشکی که در آجیل استفاده می شود، نخودهای تازه و ریز را در آب می پزند و بعد آن ها را آبکش می کنند. در این مرحله پوست نخود جدا می شود و آماده است تا آخرین مرحله پخت خود را پشت سر بگذارد؛ یعنی در دیگ های بزرگ با نمک یا شکر تفت داده شود و ترد و پفکی شود. بعد از بو دادن نخودها آماده خوردن یا آرد شدن هستند.

نخودچی هم مثل نخود، سرشار از فیبر، پروتئین، کلسیم و آهن است که مثل یک برس زبر، سیستم گوارشی را پاک می‌کند و گلوکز و کلسترول خون را کاهش می‌دهد. نیاز به انسولین را هم در افراد دیابتی کم می‌کند.

 

تخمه ژاپنی یا جابونی؟!

قبل از هرچیز تکلیفمان را با این تخمه قرمز رنگ مشخص کنیم! این تخمه به هیچ وجه خارجی نیست و اتفاقا همان تخمه هندوانه ای است که خیلی ها در خانه ها تهیه می کنند. فقط طرز تهیه متفاوت آن و محل عمل آوری این تخمه باعث شده تا این حد متفاوت باشد. برای تهیه تخمه ژاپنی هندوانه ها را زیر آفتاب خشک می کنند، بعد هندوانه خشکیده را چوب می زنند تا تخمه های آن جدا شود. این تخمه ها را بو داده و در آجیل می ریزند.

تخمه های ریزتر، مربوط به هندوانه های ایرانی است و تخمه های درشت تر از هندوانه هایی که بذر آنها از ژاپن آمده تهیه می شوند. اما در هر صورت، محل تهیه این تخمه ها روستای جابون در نزدیکی دماوند است.

 

شیرین گندمک

شیرین گندمک یا همان گندم شیرین هم اگرچه جزو آجیل عید نیست اما یکی از پرطرفدارترین تنقلاتی است که در شب نشینی های ما استفاده می شود. این گندم های شیرین هم ظاهرا هیچ ربطی به دانه های سفت و فشرده گندم ندارند اما طرز عمل آوردن آنها باعث می شود تا این حد پفکی و سبک شوند. برای تهیه این گندم ها، اول دانه های گندم را می جوشانند تا مغز پخت شوند. بعد آنها‌ را آبکش کرده و اجازه می دهند زیر نور آفتاب کاملا خشک شود. در نهایت هم در مقداری روغن و شکر تفت می دهند تا به این شکل درآید که در بازار می بینید.

 

چرا بادام ها تلخ می شوند؟

به طور کلی دو نوع بادام داریم، بادام تلخ و بادام شیرین. بادام تلخ، تلخی مطبوعی دارد که گزنده نیست و بیشتر روغن و اسانس آن استفاده می شود اما بادام آجیل، بادام شیرین است که از چغاله های سبزرنگ بهاره ای بدست می آید. این چغاله ها خشک شده و پوسته سبزشان چوبی شده است و مغز سفیدرنگ آنها تبدیل به بادام قهوه ای رنگ آجیل می شود. اما چرا بعضی از بادام های آجیل تلخ اند و بعضی شیرین؟

تلخی بادامی که در آجیل نوروز استفاده می شود، به خاطر نامرغوب بودن بادام است. بادام های مانده و کهنه طعمی تلخ و تند دارند که متفاوت از طعم بادام تلخ است. سال گذشته یک نوع بادام درشت بازارهای ایران را پر کرد که به بادام امریکایی معروف بود. این بادام که از مبادی غیررسمی وارد کشور شده بود، به خاطر ظاهر مجلسی اش خیلی خوب مورد استقبال قرار گرفت اما چون به خوش طعمی و شیرینی بادام های ایرانی نبود، محبوبیتش را از دست داد.

 

بادامی که تغییر ملیت داد!

بادام هندی پای ثابت آجیل سنتی شب عید نیست، اما خیلی ها ترجیح می دهند به خاطر طعم خوب و خواص زیاد آن، در آجیل نوروزی شان جایی برایش باز کنند. اما شاید جالب باشد که بدانید بادام هندی هیچ ربطی به هند ندارد و اتفاقا اصلیتش به آمریکای جنوبی می رسد! بادام هندی از درختی به نام کاشو به دست می آید که زیستگاه اصلی آن امریکای جنوبی و برزیل است اما پرتقالی ها آن را به نقاط دیگر دنیا برده اند و در نهایت، هندی ها با کاشت انبوه این درخت، آن را به نام خودشان سند زدند!

 
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 16 صفحه بعد